November 20, 2018

October 24, 2018

February 8, 2018

January 25, 2018

Please reload

Siste innlegg

Hvorfor velge Skurdalen?

July 5, 2019

1/5
Please reload

Utvalgt innlegg

Grønnsakshage 900 m.o.h

August 12, 2019

På Instagram har Bu i Skurdalen hatt en serie "hva gror 900 m.o.h" - der er det masse tips til flotte hageblomster som trives på fjellet. 

 

Men det er selvsagt masse annet, mer nyttig som liker seg på fjellet, og her er noen tips fra Britt Haugen som har en bugnende kjøkkenhage og som vil hjelpe til med råd og veiledning (hvis det trengs) i tomtefeltet Fjell-Ljom sin andelshage. 

 

Her er noen ord fra Britt...

 

Har du grønne fingre- eller har lyst å finne ut om du har?

 

Å dyrke grønnsaker i en fjellbygd går helt fint; legger du litt arbeid i forberedelser før såing og utplanting, kan du etter hvert høste inn smakfulle og flotte grønnsaker.

 

I siste halvdel av mai, når jorden har fått en fin temperatur, klargjøres åkeren; jordlappen bør freses, tilslutt tilføres litt husdyrgjødsel som freses inn i jorda. Ut fra hva man skal plante eller så, lages fårer/rekker med gode mellomrom i åkeren. Gulrot og løk krever mindre mellomrom/armslag enn f eks brokkoli og kålrot.

 

I slutten av mai/begynnelsen av juni er det klart for å så, og plante ut det som er drevet frem på forhånd.  Planter som drives frem inne, vokser ofte veldig fort, og blir lange og tynne. Får de stå i et drivhus, som har variasjon i døgntemperatur, og lys fra alle kanter, vokser de på en helt annen måte.

 

Når du har sådd frø i åkeren, og plantet ut de grønnsakene du har drevet frem i drivhus/eller inne, går det noen uker hvor det ser ut som lite skjer. Man kan undrer seg om det blir noe å høste, men fra ca. midten av juli skyter veksten fart, og allerede i august kan man begynne å bruke noen av grønnsakene.

 

Legger du litt arbeid i å få vekk ugresset når det spirer, og tar en sjau et par uker etterpå igjen, holder åkeren seg fin. En lukeskyffel er et supert redskap å bruke. Ha gjerne oppsamlet gress fra gressklipping mellom rekkene, det både gjødsler og reduserer ugressvekst.

 

Hvis ugress ikke fjernes, setter det like god fart som grønnsakene i juli, og tar etter hvert overhånd. En julimåned på krykker ga ugresset i åkeren her fritt spillerom, og resultatet vises på bildet. Når ugresset er borte, kommer grønnsakene frem i lyset , og får spillerom for videre vekst.

 

Fremover vil vi vise eksempler på grønnsaker som du kan dyrke her.

Neste sommer er det kanskje du som dyrker egne grønnsaker! 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Følg oss
Please reload

Søk etter tags
Please reload

Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2017 av Skurdalen Bu- og Bygdelaug