En av de tingene som har vært ekstra viktig ved planleggingen av det nye feltet Fjell-Ljom er å ha et fellesområde som kan være et samlingspunkt både for barn og voksne. Det er planlagt areal til bålplass, andelshage, akebakke og trehytter for å nevne noe.
Her er bilde av fellesområde. Blar du videre finner du også hvordan det så ut under åpning av Det Skurdalske Bibliotek mai 2022 med Bjørn Eidsvåg som "trekker i snora" på den gamle utedoen.
og her er det litt mer om hva Andelshagen kan inneholde...
På Instagram har Bu i Skurdalen hatt en serie "hva gror 900 m.o.h" - der er det masse tips til flotte hageblomster som trives på fjellet.
Men det er selvsagt masse annet, mer nyttig som liker seg på fjellet, og her er noen tips fra Britt Haugen som har en bugnende kjøkkenhage og som vil hjelpe til med råd og veiledning (hvis det trengs) i tomtefeltet Fjell-Ljom sin andelshage.
Høsten 2022 er det allerede tatt opp masse poteter, blant annet har barnehagen en egen parsell i hagen..
I tillegg til poteter ble det i år diverse typer kål, brokkoli, løk og annet som vokser godt så høyt til fjells. Rips-, solbær- og stikkelsbærbusker er også kommet på plass. De skal være både til glede og nytte; buskene vil vokse sammen og lage en hekk/barriere mellom parkeringen og fellesområde. NB! Stikkelsbærene er modne, og veldig gode, det er bare å smake!
Her er noen ord fra Britt...
Har du grønne fingre- eller har lyst å finne ut om du har?
Å dyrke grønnsaker i en fjellbygd går helt fint; legger du litt arbeid i forberedelser før såing og utplanting, kan du etter hvert høste inn smakfulle og flotte grønnsaker.
I siste halvdel av mai, når jorden har fått en fin temperatur, klargjøres åkeren; jordlappen bør freses, tilslutt tilføres litt husdyrgjødsel som freses inn i jorda. Ut fra hva man skal plante eller så, lages fårer/rekker med gode mellomrom i åkeren. Gulrot og løk krever mindre mellomrom/armslag enn f eks brokkoli og kålrot.
I slutten av mai/begynnelsen av juni er det klart for å så, og plante ut det som er drevet frem på forhånd. Planter som drives frem inne, vokser ofte veldig fort, og blir lange og tynne. Får de stå i et drivhus, som har variasjon i døgntemperatur, og lys fra alle kanter, vokser de på en helt annen måte.
Når du har sådd frø i åkeren, og plantet ut de grønnsakene du har drevet frem i drivhus/eller inne, går det noen uker hvor det ser ut som lite skjer. Man kan undrer seg om det blir noe å høste, men fra ca. midten av juli skyter veksten fart, og allerede i august kan man begynne å bruke noen av grønnsakene.
Legger du litt arbeid i å få vekk ugresset når det spirer, og tar en sjau et par uker etterpå igjen, holder åkeren seg fin. En lukeskyffel er et supert redskap å bruke. Ha gjerne oppsamlet gress fra gressklipping mellom rekkene, det både gjødsler og reduserer ugressvekst.
Hvis ugress ikke fjernes, setter det like god fart som grønnsakene i juli, og tar etter hvert overhånd. Når ugresset er borte, kommer grønnsakene frem i lyset , og får spillerom for videre vekst.
“Å dyrke grønnsaker i en fjellbygd går helt fint; legger du litt arbeid i forberedelser før såing og utplanting, kan du etter hvert høste inn smakfulle og flotte grønnsaker..”
Ønsker du tips til hvordan du skal dyrke 800 m.o.h ? Følg oss på www.facebook.com/buiskurdalen
Comentarios