• Bu i Skurdalen

Andelshage og fellesområde

Oppdatert: mai 6

En av de tingene som var ekstra viktig ved planleggingen av det nye feltet Fjell-Ljom var å ha et fellesområde som kan være et samlingspunkt både for barn og voksne. Det er planlagt areal til bålplass, andelshage, akebakke og tryhytter for å nevne noe.


Her er bilde av fellesområde som planlegges
og her er det litt mer om hva Andelshagen kan inneholde...

På Instagram har Bu i Skurdalen hatt en serie "hva gror 900 m.o.h" - der er det masse tips til flotte hageblomster som trives på fjellet.

Men det er selvsagt masse annet, mer nyttig som liker seg på fjellet, og her er noen tips fra Britt Haugen som har en bugnende kjøkkenhage og som vil hjelpe til med råd og veiledning (hvis det trengs) i tomtefeltet Fjell-Ljom sin andelshage.


Her er noen ord fra Britt...


Har du grønne fingre- eller har lyst å finne ut om du har?

Å dyrke grønnsaker i en fjellbygd går helt fint; legger du litt arbeid i forberedelser før såing og utplanting, kan du etter hvert høste inn smakfulle og flotte grønnsaker.

I siste halvdel av mai, når jorden har fått en fin temperatur, klargjøres åkeren; jordlappen bør freses, tilslutt tilføres litt husdyrgjødsel som freses inn i jorda. Ut fra hva man skal plante eller så, lages fårer/rekker med gode mellomrom i åkeren. Gulrot og løk krever mindre mellomrom/armslag enn f eks brokkoli og kålrot.


I slutten av mai/begynnelsen av juni er det klart for å så, og plante ut det som er drevet frem på forhånd.  Planter som drives frem inne, vokser ofte veldig fort, og blir lange og tynne. Får de stå i et drivhus, som har variasjon i døgntemperatur, og lys fra alle kanter, vokser de på en helt annen måte.


Når du har sådd frø i åkeren, og plantet ut de grønnsakene du har drevet frem i drivhus/eller inne, går det noen uker hvor det ser ut som lite skjer. Man kan undrer seg om det blir noe å høste, men fra ca. midten av juli skyter veksten fart, og allerede i august kan man begynne å bruke noen av grønnsakene.


Legger du litt arbeid i å få vekk ugresset når det spirer, og tar en sjau et par uker etterpå igjen, holder åkeren seg fin. En lukeskyffel er et supert redskap å bruke. Ha gjerne oppsamlet gress fra gressklipping mellom rekkene, det både gjødsler og reduserer ugressvekst.


Hvis ugress ikke fjernes, setter det like god fart som grønnsakene i juli, og tar etter hvert overhånd. En julimåned på krykker ga ugresset i åkeren her fritt spillerom, og resultatet vises på bildet. Når ugresset er borte, kommer grønnsakene frem i lyset , og får spillerom for videre vekst.
“Å dyrke grønnsaker i en fjellbygd går helt fint; legger du litt arbeid i forberedelser før såing og utplanting, kan du etter hvert høste inn smakfulle og flotte grønnsaker..”
LOCKHART-8054.jpg

Det er mange arrangementer og små og store begivenheter året rundt i Skurdalen. Om det er grendekafé, quiz-kveld, pub, St.hansfeiring, Skurdalsfestival, Skurdalskonferanse, yoga, torsdagsrenn, datakafé eller bare noen som har tatt initiativ til å møtes for å stå på skøyter. Her finner du litt av det som foregår den nærmeste tiden... 

 

Hva skjer??

 

Vil du ha mail om nyheter og arrangement i Skurdalen? 

Side sist oppdatert 20.02.2020 av Skurdalen Bu- og Bygdelaug

  • White Facebook Icon
  • Bu i Skurdalen